Tovább zöldít a JYSK: elektromos töltőállomásokkal erősít a cég

ALTE-GO - Referencia - JYSK

Budapest, 2022. június 24. – Fontos szerepet kap a JYSK ecseri, több országot kiszolgáló logisztikai központja a cég fenntarthatósági céljainak elérésében: a teherfuvarozás csökkentésével évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot spórol majd meg a JYSK.  A központban kizárólag elektromos targoncák dolgoznak, és az ALTE-GO közreműködésével kiépült egy 16 autó párhuzamos töltésére alkalmas állomás is. Ezzel a lehetőséggel pedig bárki élhet, az állomás nyilvános, a töltés pedig appról indítható.

Ambiciózus célokat fogalmazott meg a JYSK: a dán vállalat fenntarthatósági startégiája értelmében 2030-ig a felére csökkentené az áruházak, elosztóközpontok, irodák és vállalati autók fenntartásából és fűtéséből eredő abszolút üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Ebben többek között szolár panelek és olyan módszerek segítenek, amelyekkel zöld villamos energiára és karbonsemleges fűtésre állhatnak át.

Évi 3600 tonnát spórolnak

A fenntarthatósági célok elérésében a vállalat új régiós elosztóközpontja is szerepet kap: a teherfuvarozás csökkentésével – évi 4,5 millió kilométerrel kevesebbet fog fuvarozni – ugyanis évente nagyjából 3600 tonna szén-dioxidot lehet megspórolni. Ha a központ teljes kapacitással beindul, akkor Magyarország mellett Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia áruházait kiszolgálva, 143 ezer négyzetméteren 205 000 paletta árut tárol majd.

Az ecseri központban pedig elektromos töltőállomások is segítik a fenntarthatósági célok elérését. A töltőket az ALTE-GO, az ALTEO Csoport e-mobilitási üzletágát képviselő társasággal kialakított együttműködés keretében telepítették.

Jönnek a töltőállomások is

„A JYSK régiós elosztóközpontja a legmodernebb technológiával és zöld megoldásokkal van felszerelve, ezeknek a környezetbarát megoldásoknak az egyikét jelentik az elektromos töltőállomások. A JYSK mind termékkínálatában, mind működésében fontos szerepet szán a fenntarthatóságnak, ezért nagyon örülünk ennek az újabb lépésnek. Logisztikai központunkba már beköltöztünk, így a dolgozók már használhatják a töltőket, illetve bárki, aki a környéken jár, hiszen az állomás nyilvános” – mondta Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Ausztriáért és Görögországért felelős country managere.

Appból indítható a töltés, bárki számára elérhető

Az ALTE-GO által telepített 8 db dual (2×22 kw-os AC) töltő 16 autó párhuzamos töltését teszi lehetővé. Ezzel a lehetőséggel pedig bárki élhet, hiszen fizetés ellenében elindítható a szolgáltatás. Az éjjel-nappal elérhető töltők 119 Ft/kWh áron használhatók, a 120. perc után pedig 10 Ft/perc felárat számolnak, ezzel is ösztönözve a gépjárműtulajdonosokat arra, hogy a töltés befejezése után adják át másnak a helyet. A töltés RFID-kártyával vagy az ALTE-GO Androidos és iOS-os rendszerre egyaránt telepíthető applikációjából indítható.

A töltőknél az OLED-kijelző, az alacsony önfogyasztás és a beépített energiamenedzsment-rendszer költséghatékonnyá teszi az üzemeltetést, hiszen kisebb lekötött teljesítmény és kevesebb villamosenergia szükséges a működtetéséhez.

Az elektromosan tölthető gépjárművek többsége még nem képes AC-töltőn 22kW-ot felvenni, ezért azokon a helyszíneken, ahol egyszerre több töltőberendezést is telepítünk, érdemes olyan rendszert kiépíteni, amely folyamatosan figyeli az autók töltési kapacitását és csak az ehhez szükséges teljesítményt használja fel – tette hozzá Novotny Dénes, az ALTE-GO Kft. ügyvezetője.

A logisztikai központban egyébként csak elektromos targoncák közlekednek, illetve hatezer négyzetméteren telepítenek napelemeket a tetőn, a melegvíz-ellátást napkollektorokkal támogatják, és hőszivattyúval csökkentik a fűtési igényt.

A JYSK-ről

A JYSK egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc amely megkönnyíti bármely szoba vagy kert berendezését. A JYSK több mint 3100 áruháza és webshopja 49 országban nagyszerű ajánlatokkal és hozzáértő kiszolgálással várja vásárlóit bármely felületen. Az alapító Lars Larsen első boltját Dániában 1979-ben nyitotta meg. A JYSK ma már 28500 munkatárssal rendelkezik. A JYSK a családi tulajdonú Lars Larsen Csoport része, amelynek az éves forgalma a 2020/21-es gazdasági évben 5,255 milliárd euró volt. A JYSK Csoport forgalma a 2020/21-es gazdasági évben 4,4 milliárd euró volt. A JYSK Magyarországon az eddigi legmagasabb, 57 milliárd Ft árbevételt ért el, ezzel a forgalom 11%-os növekedés az előző pénzügyi évhez képest. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 800 munkavállalója van és 91 üzlettel rendelkezik.

ALTEO Csoportról

Az ALTEO Nyrt. hazai tulajdonban lévő, modern szemléletet képviselő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A társaság ügyfelei számára megbízható, környezettudatos, a megújuló energia fenntartható hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók hazai kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt. Ügyfelei igényeit hatékonyan tudja kiszolgálni saját optimálisan kialakított összetételű eszközeinek, valamint szabályozó központjának köszönhetően. Az ALTEO részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amely során részvényei közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben közel 1,4 milliárd forintnyi forrást tudott bevonni stratégiai terveinek megvalósításához. A társaság folyamatosan aktív a tőkepiacon, 2019 után 2020-ban is bocsátott ki kötvényt, ezúttal 3,8 milliárd forint értékben. Eközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2020-ban megközelítette a 33 milliárd forintot, befektetett eszközállománya meghaladta a 31 milliárdot. Az ALTEO egy dinamikusan fejlődő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalat, amely működése során folyamatosan keresi a beruházási és bővülési lehetőségeket, és azért dolgozik, hogy ügyfelei, partnerei számára a legmagasabb minőségű, leginnovatívabb szolgáltatásokat nyújtsa, és ezen keresztül tartósan növelje a részvényesi értéket.